Telepi hidegremix

Az útpályaszerkezeti rétegek mobil keverőtelepi hideg újrafelhasználása

 

Ez a fajta hideg remix eljárás a munkaterületen, vagy annak közelében felállított mobil keverő berendezéssel történik. A keverő berendezés egy tréler alvázára van ráépítve, mely szállítási pozícióban se nem túlméretes, se nem túlsúlyos. A felállításhoz elég a sofőr és a kísérő, akik egy-két óra alatt végezhetnek ezzel a feladattal.

Az utak bármilyen rendszerű pályaszerkezeteiből visszanyert anyagok a szükséges előkezelés (törés, osztályozás) után, vagy közvetlenül mart anyagként felhasználhatók, cementtel, habosított bitumennel, bitumenemulzióval, vagy ezek keverékével átkeverve új alapréteg keverékké alakíthatók. Általában szükség lehet további ásványi anyagok adagolása is, melyeket a visszanyert anyaghoz kell keverni. Ennek egyrészt a szemeloszlás javítása, másrészt a mennyiségi hiány pótlása a célja. Az így létrejövő kötőanyagos keveréket az építési helyszínre szállítva hagyományos módon építik be alaprétegként.

A telepi hideg remix előállítására képes egyik legkorszerűbb eszköz a Wirtgen gyártmányú KMA 220 típusú mobil keverő, mely névlegesen 220 t/h-ás, a gyakorlatban azonban 150-180 t óránkénti mennyiség előállítására képes. A gép szállítási súlya 30 tonna, a szerkezet egy EU szabványnak megfelelő 12,0 m hosszú és 2,5 m széles trélerre van ráépítve, mely így a közúti forgalomban korlátozás nélkül vehet részt. Felállításához kb. 40 x 40 méteres szabad terület elegendő. Saját dízelmotoros energia forrása és víztartálya van, a folyékony kötőanyagokat tartálykocsiból, a por alakút egy mobil silóból csigás adagoló segítségével tudja a keverőtérbe juttatni.

A folyamat a kellően előkészített újrafelhasználható anyagnak, illetve a kiegészítő ásványi anyagnak az adagolókba történő bejuttatásával kezdődik. Az adagoló tartályok 2 x 6 m3 –esek, melyet két oldalról homlokrakodók segítségével lehet „etetni”. A tetejükön egy-egy 50 mm-es rosta biztosítja, hogy a túl nagy, a keverő épségére veszélyes szemek ne kerülhessenek a rendszerbe. Az adagolók alatt elhelyezett szalagmérlegről egy rövid szállítószalag segítségével kerül az anyag a keverőbe, ahová a ráerősített  két fúvókasor segítségével lehet a folyékony kötőanyagokat és a vizet bepermetezni, míg a por alakú kötőanyag az adagolócsiga segítségével kerül bemérésre. A kellő átkeverést követően egy kihordó szállítószalag közvetlenül tehergépkocsira, vagy depóra tudja a kész keveréket kiadni. A keverőtelep működése a kezelő fülkében elhelyezett vezérlő berendezésről történik, megoldása hasonlít a hagyományos keverőtelepen alkalmazotthoz. Az kész anyag kiszállítása, elterítése, tömörítése hagyományos finisheres beépítéshez hasonló módon történik.

A telepi újrafelhasználás főbb előnyei a helyszínivel szemben:

  • Az eltávolított pályaszerkezet alatt a szükséges földmű erősítési, javítási, vízelvezetési problémái megoldhatók, majd ezt követően az újrahasznosított burkolatalap visszaépíthető.
  • Input anyagok ellenőrzése. Amíg a helyszíni hideg recycling során csak korlátozott mértékben változtathatjuk a pályaszerkezetben már meglévő anyagok összetételét, addig a telepi keveréknél különféle ásványi anyagok adagolásával érhetjük el a kívánt végterméket. Az input anyagok deponálhatók, azokon vizsgálatok végezhetők, beadagolási arányuk változtatható.
  • A keverés minősége. A keverési folyamatok változtathatók, az anyagok szükség szerint hosszabb ideig keverhetők, ezáltal javítva a keverék minőségét.
  • Tárolás lehetősége. Főként a habosított bitumennel, vagy emulzióval kevert anyagoknál előnyös, hogy a keverék tárolható, vagy szükség esetén azonnal felhasználható, csökkentve ezzel a keverés és a beépítés egymástól való függőségét.

Az ilyen telepi hideg remixszel készülő alapréteg tervezési és építési utasításait az e-UT 05.02.53 „Bontott útépítési anyagok újrahasználata II. Telepen történő hideg újrahasznosítás” tárgyú Útügyi Műszaki Előírás tartalmazza.